Ouderportaal

Opleidingen voor gastouders

Opleidingen voor gastouders

Opleidingen voor gastouders

Je wilt graag gastouder worden. Je bent gemotiveerd, veel ervaring maar NIET de juiste diploma. Dan kan je via ROC Rivor het hele jaar door de diplomaroute MBO-2 Helpende Zorg en Welzijn volgen.

Met de diplomaroute zet je je kennis en ervaring om in een erkend diploma. Het is dus geen opleiding, maar een versneld traject waarbij je direct examens doet. De diplomaroute volg je via ROC Rivor.

Toelatingseisen diplomaroute
Om te kunnen starten met de diplomaroute heb je voldoende kennis en ervaring nodig. Je voldoet daarom aan de volgende toelatingseisen:

  • je bent minimaal 18 jaar en spreekt en schrijft Nederlands op niveau 2F.
  • je hebt 400 uur oppaservaring opgedaan in de afgelopen twee jaar. Waarvan 100 uur in het laatste jaar. Heb je eigen kinderen die ouder zijn dan twee jaar? Dan is 100 uur oppaservaring in de afgelopen twee jaar voldoende. Waarvan minimaal 50 uur in het laatste jaar;
  • je hebt oppaservaring opgedaan met kinderen van (bij voorkeur) verschillende leeftijden (baby, peuter, jong schoolkind*);
  • je hebt voldoende praktijkervaring met alle aspecten waar een gastouder mee te maken krijgt;
  • je voldoet aan de wettelijke vooropleidingseis. Dit kun je aantoonbaar maken met een kopie van je diploma. Of je beschikt over voldoende praktijkervaring waardoor je in aanmerking komt voor een toelatingsonderzoek


*Hieronder vallen zowel formele als informele (bijvoorbeeld kinderen van familie, vriendjes van kinderen en buren) oppasuren. Je mag de oppasuren meetellen zodra je de volledige verantwoordelijkheid en zorg hebt over de kinderen.

Duur diplomaroute
Gemiddeld duurt de diplomaroute vijf tot zes maanden. Dit is deels afhankelijk van jouw eigen tempo. Je mag maximaal acht maanden over de diplomaroute doen.

Locatie diplomaroute
De schriftelijke examens zijn in Apeldoorn, Dronten, Geldermalsen, Haarlem, Hoogeveen, Roermond, Roosendaal en Zoetermeer. Het centraal examen is in Tiel.
 
Kosten
De diplomaroute kost € 1.175,-.

Deze kosten ook opvoeren als onkosten bij de aangifte van je inkomstenbelasting.  Je moet je onkosten altijd kunnen aantonen. Houd dus een goede administratie bij en bewaar alle facturen.