Ouderportaal

Interview coördinator

Interview coördinator

“Huiselijkheid en een vast gezicht geven vaak de doorslag”

“Waarom zou je jouw kind of kinderen naar een gastouder brengen? Ik krijg die vraag natuurlijk vaker en daar kan ik meerdere antwoorden op geven. Voor sommige mensen zijn het hele praktische redenen, omdat de gastouder veel meer flexibiliteit biedt of omdat het kinderdagverblijf geen ruimte heeft. Maar uiteindelijk zijn het meestal toch de huiselijkheid en de kleinschaligheid die de doorslag geven voor ouders die bewust voor een gastouder kiezen.”

Integreren in je privéleven
Fanny Muuren, manager van Gastouderbureau Groot in Klein is al 20 jaar werkzaam bij dit bureau en kent de praktijk van gastouders door en door. “Wij hebben op dit moment circa 30 gastouders; we zouden er graag meer hebben, maar het valt niet mee om gastouders te vinden. Er zijn namelijk ook een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen. Al helpen wij gastouders daar natuurlijk zoveel mogelijk bij. Maar word je gastouder, dan merk je dat er veel voordelen zijn. Je werkt thuis! Zeker als je zelf nog kinderen hebt, kun je werk en de zorg voor je kinderen goed combineren. Ook kun je de opvang integreren in je privéleven. Ben je gewend om elke woensdagmiddag bij je moeder koffie te drinken, dan kun je de zorgkinderen meenemen.”

Jij bepaalt je ritme
“Gastouders beschikken over een pedagogische basis, maar ze hebben ook allemaal hun eigen persoonlijkheid. Je kunt bijvoorbeeld je eigen hobby’s met opvang combineren. Hou je ervan om creatief bezig te zijn, dan kun je dat samen met de kinderen doen. Ben jij actief en wil je veel naar buiten, dan kun je de kinderen meenemen. Jij bepaalt zelf je ‘openingstijden’; ben je bereid om 6 uur ’s ochtends te beginnen, dan kan dat. En als je tot 10 uur ’s avonds de kinderen bij je kunt houden, dan kan dat ook. Ook het aantal dagen bepaal je zelf. Wij zullen zorgen dat we een goede match maken, zodat ouders en hun kinderen die een plekje zoeken op het meest geschikte adres komen."

Wij regelen zoveel mogelijk
“Omdat wij elke gastouder goed kennen, kunnen we de beste matches maken. Daarom zijn de intakegesprekken ook zo belangrijk. Met al mijn mensenkennis heb ik ook geleerd om altijd naar mijn gevoel te luisteren. In die combinatie komt het eigenlijk altijd goed. Toch is er altijd nog een proeftijd van twee maanden, waarin je als ouder of gastouder alsnog kunt aangeven dat het niet goed voelt of niet goed werkt. En mocht er een probleem zijn, dan kun je op ons rekenen. Is de gastouder onverhoopt ziek, dan doen we onze uiterste best om een vervangende plek te vinden. En is er een opvoedkundig probleem, dan maken wij gebruik van de uitgebreide kennis en de specialisten binnen UN1EK die ons adviseren en die we zo nodig kunnen inschakelen voor ondersteuning of een second opinion.”