Ouderportaal

Hoe is het om gastouderopvang af te nemen?

Hoe is het om gastouderopvang af te nemen?

Marissa Stolk

Vraagouder bij Groot in Klein
UN1EK"Ik krijg een gelukkig kind mee naar huis!"


De persoonlijke aandacht voor mijn kinderen, maakt dat ik ze met een gerust hart kan achterlaten. Die aandacht vind ik ook terug in mijn contact met Groot in Klein!

Persoonlijk
Toen Marissa opvang voor haar dochtertjes zocht, attendeerde een vriendin haar op de gastouders van Groot in Klein. Als medewerker van UN1EK had ze altijd al een goed gevoel over deze organisatie. “Het contact met het gastouderbureau van UN1EK is heel persoonlijk en direct.” Dit vindt Marissa heel fijn en deze vorm van opvang past op dit moment goed bij haar wensen. “De gastouder kijkt wat het kind nodig heeft en houdt daar rekening mee.”

Vertrouwen
Bij de ontmoeting met de gastouder was er direct het contact met haar kinderen. Dat voelt goed, evenals haar eigen contact met gastouder Nika. Zij gaat mee in de ontwikkeling van het kind. De omgeving voelt vertrouwt. Dit maakt dat Marissa haar kinderen met een gerust hart kan achterlaten. Ook het feit dat Groot in Klein meedenkt en oplossingen biedt, draagt bij aan haar vertrouwen in deze vorm van opvang.

Goed gevoel
Groot in Klein biedt de kans de gastouder even in “actie” te zien. Dit maakt onder meer dat er een goede match kan worden gemaakt tussen de vraagouder en de gastouder. “Belangrijk is dat het gevoel over en weer goed is”, vertelt Marissa. De wijze waarop het contact tot stand komt en plaatsvindt, maakt een goede combinatie mogelijk. “Daarom zijn mijn kinderen en ik echt blij met Groot in Klein.”


Patricia van der Laan

Vraagouder bij Groot in Klein
UN1EK"Mijn kind krijgt veel persoonlijke aandacht!"

Door het luisteren naar onze wensen, hebben we een prettig gevoel bij de gastouderopvang. Ons kindje krijgt voldoende aandacht en voelt zich fijn! 

Persoonlijke aandacht
Tijdens de zwangerschap van haar zoontje Dex, dacht Patricia al na over de opvang van haar kindje. Ze zette de voor- en nadelen van gastouderopvang en kinderopvang op een rijtje en maakte een keuze na gesproken te hebben met een collega. Die attendeerde Patricia op Jacqueline, een gastouder van Groot in Klein. Na een kennismakingsgesprek besloten Patricia en haar man te kiezen voor het gastouderschap van Jacqueline. “De kleinere groep en de persoonlijke aandacht van gastouderopvang spreekt ons enorm aan”. Hierdoor wordt er nauw naar de wensen van Patricia en haar man geluisterd.

Goede band
Patricia kan met een gerust hart haar zoontje bij Jacqueline laten. Er is een vertrouwd gevoel, waardoor er een goede band is ontstaan. Hierdoor verloopt de communicatie ook heel soepel. “Ik word altijd op de hoogte gehouden over hoe het met Dex gaat”.  Niet alleen Patricia, maar ook haar zoontje voelt zich thuis bij Jacqueline. “Hij heeft zijn jas en schoenen nog niet uit of hij rent al bij haar naar binnen”, geeft Patricia aan. “Als ik hem na een dagje bij Jacqueline weer ophaal, moet ik hem bijna huilend bij haar weghalen. Hij heeft het daar zo naar zijn zin!”

Contact met het gastouderbureau
Het contact tussen Patricia en Groot in Klein is beperkt, omdat de opvang geheel zonder problemen verloopt. Mocht een probleem zich ooit voordoen, kan Groot in Klein hierin ondersteunen. Zo kwam het eens voor dat Jacqueline onverwacht uitviel, en de ouders van Dex hierdoor in de problemen kwamen. Groot in Klein nam toen contact met ze op, met de vraag of er voor noodopvang gekeken moest worden. “Op zulke momenten is het altijd fijn dat er iemand van het gastouderbureau je kan ondersteunen”, zegt Patricia. 


Silke de Vette

Vraagouder bij Groot in Klein
UN1EK“We krijgen een uitgeruste en vrolijke dochter mee terug naar huis”

De opvang van Indi verloopt bij gastouder Marja ontzettend soepel. “Het is nooit een probleem als Indi langer moet blijven als er plots iets tussenkomt”, vertelt Silke. 

Rust en regelmaat
Silke en haar man namen voor hun dochtertje Indi eerst opvang af bij een kleinschalig kinderdagverblijf. Nadat ze hier een onprettige ervaring hadden, zijn ze op zoek gegaan naar een alternatief. Via familie kwamen ze bij gastouder Marja terecht. “Bij Marja is het rustiger en heeft onze dochter één gezicht waar ze naartoe kan.” Ook de regelmaat voor Indi spreekt hen aan. Marja laat de kinderen echt kind zijn en er is altijd tijd voor een dikke knuffel. Ook beschikt Marja over een grote speelzolder, waar de kinderen zich heerlijk kunnen vermaken. Als het goed weer is, gaan ze vaak buitenspelen met de fietsjes. “Soms wil Indi bijna niet meer mee terug naar huis”, vertelt Silke met een glimlach.
Marja vangt meerdere kinderen op, waar Indi mee kan optrekken. “Ze leert hier veel van en het sociale contact vinden we erg belangrijk”.

Soepele opvang
Tussen Silke en Marja was er meteen een goede klik. De opvang bij Marja verloopt erg soepel en ze staat altijd open om vragen te beantwoorden. Silke kan ook altijd het verhaaltje over Indi in het opvangboekje van Marja teruglezen. “We krijgen een uitgeruste en vrolijke dochter mee terug naar huis”.

Zorgen uit handen
De opvang van Marja kan je volgens Silke het beste omschrijven als ontzorgend. 
Marja is altijd voorbereid op elk scenario en heeft van alles in huis voor de kinderen. “We waren een keer vergeten om Indi een muts en sjaal mee te geven op een koude dag. Ik stuurde Marja een berichtje om te vertellen dat ik vanuit mijn werk nog snel even wat kleding kwam langsbrengen. Waarop Marja antwoorde: Nee joh, ik heb hier nog wel wat warme kleding liggen, maak je geen zorgen!”
Ook is het eerder brengen of halen van Indi bij Marja nooit een probleem. “Zelfs als ze een keer moet blijven avondeten of een extra dag naar Marja toe moet, is dit allemaal oké. Dat is zo fijn!”, zegt Silke.