Ouderportaal

Hoe is het om gastouder te zijn?

Hoe is het om gastouder te zijn?

Carla Cornelisse

Gastouder bij Groot in Klein
UN1EK

"De persoonlijke benadering spreekt me aan!"

Doordat de kinderen in huis worden opgevangen, kun je meegaan in hun eigen dagelijkse bezigheden. Die persoonlijke benadering is wat mij ook aanspreekt in het gastouder zijn.

Goed geregeld
Al meer dan 25 jaar is Carla werkzaam in de kinderopvang. Naast dat ze dol is op kinderen, was de stap om gastouder te worden ook praktisch in combinatie met haar eigen kinderen, die toen net naar school gingen. Het thuis zijn en het kleinschalige sprak haar enorm aan. Via een vraagouder kwam zij na +/- 10 jaar in aanraking met Groot in Klein. Na het kennismakingsgesprek was voor Carla de keuze snel gemaakt. “GiK ondersteunt je en dat is fijn”, zegt ze. De persoonlijke benadering geeft Carla een goed gevoel.

Interactie
Naast het contact met GiK is er ook gelegenheid ervaringen uit te wisselen met de andere gastouders. “Er moet altijd een back-up zijn voor calamiteiten en noodopvang”, geeft Carla aan. 
Zo bestaan er ook combinaties van opvang tussen gastouders. Zoals in elk gezin loopt de dag soms anders dan gepland. Dit vraagt om flexibiliteit en soms ook wat creativiteit. Dat is het leuke van het werk als gastouder. “Mijzelf aanpassen aan het gemoed van de kinderen, doe ik graag”.

Huiselijk
Doordat de kinderen bij Carla thuis worden opgevangen en hierin meedraaien met het dagelijkse ritme, krijg je een persoonlijke sfeer. Dit is onder andere wat Carla erg aanspreekt in het gastouder zijn. Door de huiselijke en kleinschalige opvang is er meer sociale interactie tussen de kinderen. “Zorgen voor elkaar gaat als vanzelf en dit werkt thuis bij de kinderen door”, vertelt ze.Naomi Lammerts van Bueren

Gastouder bij Groot in Klein
UN1EK

“Via het Gastouderbureau Groot in Klein bied ik een tweede thuis voor kinderen!”

Ik was op zoek naar een relaxte sfeer, persoonlijke aandacht en zelfstandigheid. Dit vond ik bij Groot in Klein. Eerst als vraagouder en vervolgens als gastouder.

Thuis
Naomi kwam voor de opvang van haar oudste zoontje bij het gastouderbureau Groot in Klein van UN1EK terecht. Dit sprak haar zo aan, dat ze een opleiding tot gastouder is gaan volgen. Nadat ze met haar gezin hun nieuwe huis betrokken, startte ze als gastouder bij Groot in Klein. “Thuis zijn en thuis werken is een prettige combinatie. Ook het gevarieerde werk en de balans tussen werk en gezin doet mij goed.”
Daarnaast vindt Naomi het ook belangrijk om een vertrouwde en laagdrempelige band met de kinderen en hun ouders op te bouwen. “Ik vind het fijn een tweede thuis te zijn voor mijn gastouderkindjes. De kinderen mogen me altijd Omi noemen”, vertelt Naomi. De mensen die dicht bij haar staan, onder andere haar opvangkinderen, gebruiken deze koosnaam. 

Creativiteit
Naomi heeft grafische vormgeving, met als afstudeerrichting Art Design gedaan. Tijdens haar werk als gastouder, is dit goed terug te zien. “Kinderen kunnen zich bij mij thuis uiten door creatief bezig te zijn. Door de kinderen te leren kleien, schilderen en tekenen verbeterd hun motoriek en maken ze plezier”. 
Om zelf goed zicht te houden op de ontwikkeling van haar opvangkinderen, heeft Naomi een eigen ontworpen dagboekje. Hierin deelt ze, naast het persoonlijke contact, de ervaringen van haar kinderen met de ouders.

Persoonlijke begeleiding
“De aandacht vanuit GiK is enorm persoonlijk”, geeft Naomi aan. Als vraagouder, maar ook als gastouder wordt goed met je meegedacht. “Wat wil jij, wat past bij je?” Periodiek vinden er gesprekken plaats om te kijken hoe het gaat. Als er vragen tussendoor zijn, worden die vlot beantwoord. Ook bij onverwachte omstandigheden wordt er altijd naar een oplossing en mogelijkheden gezocht. Dit maakt dat Naomi het gastouderschap als gevarieerd en zonder stress ervaart. 

GiK staat open voor mogelijkheden om de opvang zo goed mogelijk bij de ouders en kinderen te laten aansluiten. Juist vanuit die benadering kun je er goed terecht met de vragen waar je als beginnende gastouder mee zit. ‘Aan welke eisen moet ik voldoen? Welk tarief hanteer ik? Hoe kies ik een goede ouder? Hoe regel ik het administratief? Wat zijn de eisen aan mijn huis?’ Met al deze vragen helpt GiK je heel gericht en praktisch verder. “GiK staat echt voor zijn gastouders en dat maakt het gastouderbureau van UN1EK anders dan andere bureaus”, zegt Naomi.


Nigjar Aka-Zade (‘Tante Nika’)

Gastouder bij Groot in Klein
UN1EK"Volg het ritme van het kind!"

Kinderen en hun gedrag zijn prachtig. Alle karakters zijn uniek. De persoonlijke aandacht die ik mijn bijzondere kinderen kan geven, vind ik ook bij Groot in Klein en dat maakt het UN1EK.

Ontzorgen
Nigjar ofwel ‘Tante Nika’ zoals ze zichzelf voorstelt, heeft als kind altijd al ‘juf’ gespeeld. Via diverse vakgerichte opleidingen werd ze ruim 10 jaar geleden werkzaam in de kinderopvang. Ze deed ervaring op in de hele dagopvang en de buitenschoolse opvang. Doordat ze geen vaste groepen had en veel administratieve werkzaamheden, wilde ze het anders gaan aanpakken. Online zocht ze naar informatie over het starten als gastouder. Via een vraagouder kwam ze in aanraking met Groot in Klein.  Aangezien je hier op een persoonlijke manier begeleid wordt, word je ontzorgt. Alles verloopt soepel en dat is fijn als je de hele week werkt. “Zo blijft er zoveel mogelijk tijd over voor de kinderen.”

Vertrouwen
Ze merkt dat door persoonlijke aandacht haar opvangkinderen beter in hun eigen tempo kunnen ontwikkelen, sinds ze als gastouder werkt. De basis is vertrouwen. Dit vertrouwen krijgt ze ook vanuit Groot in Klein. Er is ruimte voor een eigen pedagogisch plan. Nika heeft gekozen voor de opvang van kinderen van 0-4 jaar. Zo wordt de rust van de kinderen niet onderbroken door het van school of BSO halen van kinderen. Die keuzemogelijkheid biedt Groot in Klein de gastouders. “Op die manier kan ik het ritme van het kind volgen en dat geeft vertrouwen.”

Match
Dat vertrouwen zorgt ook dat Groot in Klein een goede match kan maken tussen gastouders en vraagouders. Dit gebeurt vanuit een persoonlijke aanpak. Een van Tante Nika’s vraagouders is een medewerker van UN1EK. Zo komen mensen vanuit verschillende hoeken samen bij Groot in Klein!